Reparatie gitaar en basgitaar

Reparatie gitaar | basgitaar

In een elektrische, semi akoestische gitaar en basgitaar zitten zowel mechanische als elektronische componenten. Deze componenten zijn gevoelig en kunnen wel eens problemen geven waardoor je gitaar of basgitaar niet meer klinkt of functioneert zoals jij dat wilt. Wij hebben de kennis samen met een ruime voorraad aan nieuwe, vintage en NOS (new old stock)  basgitaar en gitaar onderdelen om een basgitaar | elektrische gitaar | semi-akoestische gitaar | akoestische gitaar | akoestische basgitaar | kindergitaar te repareren of onderdelen te vervangen.

 
Gitaar elektronica

Herstellen van elektronica zoals het vervangen of schoonmaken van krakende potmeters (potentiometers) is een veel voorkomende reparatie. De oorzaak is vaak stof, vuil en slijtage. Door slechte bedrading kan er een aardingsprobleem ontstaan waardoor je storende geluiden krijgt (ruis). Dit kan opgelost worden door de contactpunten opnieuw te solderen en of de gitaar of basgitaar te voorzien van nieuwe bedrading.

Ook de jack output waar je gitaarkabel in gaat kan storing geven waardoor hij niet meer goed functioneert. Deze moet dan opnieuw gesoldeerd of vervangen worden. Het vervangen van defecte gitaarknoppen zoals volume knoppen, elementschakelaar oftewel de pick-up schakelaar waarbij je kiest welk elementen je gebruikt is te repareren of te vervangen.

Het gitaarelement (pickup) is één van de belangrijkste onderdelen van de elektrische gitaar en basgitaar. Er bestaan verschillende soorten elementen namelijk het enkelspoelselement (single coil pickup) en dubbelspoelsopnemer(humbucker pickup). Een gitaar element bestaat meestal uit een elektrische spoel die weer is opgebouwd uit geïsoleerd koperdraad dat om een magneet is gewikkeld. Vaak is een gitaar element nog wel te herstellen dit door de onderbrekingen te repareren, maar het kan ook zijn dat het element aan vervanging toe is.

Muziek Service Schijndel heeft een enorme voorraad aan basgitaar, semi akoestische  en gitaar onderdelen zowel nieuw, vintage of NOS (nieuw uit oude voorraad).

Afstellen van gitaar | basgitaar

Voor een speler is het belangrijk dat zijn instrument goed is afgesteld. Een goed afgesteld instrument laat jou beter spelen en kan onnodige irritaties voorkomen.

Voor de startende speler is het daarom altijd verstandig om een controle te laten uitvoeren of het instrument goed is afgesteld. Een goed afgesteld instrument geeft ook meer speelplezier. Een standaard afstelling bestaat eigenlijk niet, elke speler is uniek en heeft een persoonlijke voorkeur en smaak wat betreft speel comfort.

Bij het afstellen van gitaar of basgitaar kijken wij naar; halspen instelling | topkam hoogte en laagte | instelling brug en tremelo | fretwerk | intonatie | pickup instellingen | reinigen van de hals. Bij het afstellen van een gitaar of basgitaar vervangen wij altijd de snaren, dit omdat afstellen met oude snaren niet effectief is.

Wilt u alleen nieuwe snaren op uw instrument laten zetten omdat u daar misschien geen ervaring mee hebt?  Dan doen wij dit graag voor u!

Breuken en scheuren

Naast de elektronische klachten kan er ook lakschade, breuken en scheuren ontstaan aan het instrument. Een gebroken hals of kop van een gitaar of basgitaar komt heel vaak voor. Dit is een kwetsbaar onderdeel van het instrument maar kan gelukkig gerepareerd worden. Belangrijk bij een halsbreuk is dat je de spanning van de snaren af haalt zodat het niet verder gaat scheuren. Ga vooral niet zelf aan de slag met houtlijm of andere vreemde soorten lijm!

Andere scheuren zoals in de body kunnen ook gerepareerd worden. Dit kan ontstaan door het laten vallen van je instrument maar ook door temperatuur verschil. Gitaren en basgitaren zijn immers natuurproducten en kunnen krimpen of uitzetten. Een gitaar of basgitaar opbergen in een vochtige maar ook een te droge ruimte is dan ook niet verstandig!

Herfretten

Onder herfretten verstaan wij het vervangen van de fretten op de toets van je gitaar of basgitaar. Door het spelen kunnen fretten inslijten op hals waar die contact maakt met de snaar. Hierdoor kan je snaar aanlopen en kunnen er vervelende bijgeluiden ontstaan. Ook kan de intonatie hierdoor aangetast worden waardoor je instrument niet meer zuiver klinkt.

Voor een optimale afstelling van je gitaar of basgitaar is een goede kwaliteit van de fretten een absolute must. Er zijn verschillende soorten fretten; harde fretten, zachte fretten, jumbo fretten, medium fretten etc. Fretten hebben invloed op je sound en daarom is het belangrijk dat je van te voren duidelijk je wensen aan geeft.

Als het vlakken van je fretten niet meer mogelijk is omdat de fretten te laag worden of te veel beschadigd zijn dan is het tijd om je instrument te laten herfretten. Wij bekijken je fretten nauwkeurig en geven je advies.

Herfretten is een specialisatie en daarom werkt Muziek Service Schijndel samen met een specialist in dit vakgebied.

Reparatie Akoestische gitaar | Inbouwen van elementsystemen

De akoestische gitaar wordt in volksmond vaak western gitaar genoemd. Ook bij deze western gitaar kunnen wij de bovenstaand genoemde reparaties uitvoeren.

Het inbouwen van diverse elementsystemen om de akoestische gitaar uit te versterken behoord tot de mogelijkheden. Er zijn verschillende goede passieve en actieve systemen en de inbouw garandeert een professionele werking met een natuurlijk akoestisch geluid. Wij werken graag met de systemen Fishman en Shadow.

Reparatie Spaanse Gitaar | Kinder gitaar

De Spaanse gitaar of Klassieke gitaar is ook bij ons bekend. Ook hier zijn de eerder genoemde reparaties zoals breuken en scheuren afstellen en herfretten voor de Spaanse gitaar mogelijk.

Veel voorkomend probleem bij de Spaanse gitaar is het afbreken van de stemmechanieken. Hiervoor hebben wij kwalitatief zeer goede vervangingsonderdelen. Ook de A-merken zoals Prudencio Saez en Salvador Cortez zijn bij ons bekend. Voor een gitaar reparatie of gitaar onderdelen van een Spaanse of klassieke gitaar kunt u bij ons terecht.

Voor reparatie van uw gitaar of basgitaar kunt u terecht bij Muziek Service Schijndel. Heeft u vragen of wilt u meer weten over een reparatie of product neem dan contact met ons op!